Τι είναι

Είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προσβάλλει κατά μέσο όρο το 1,5 – 3 % του παγκόσμιου πληθυσμού, στην Ελλάδα υπολογίζονται 200.000 ασθενείς. Η έναρξη της νόσου μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα πριν την ηλικία των 40 ετών. Είναι πολυπαραγοντική νόσος. Στην αιτιολογία της φαίνεται να παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί – εκλυτικοί παραγόντες σε γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα. Χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Εκτός από το δέρμα μπορεί να προσβάλλει τα νύχια και τις αρθρώσεις. Επομένως δεν προκαλεί η νόσος μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά συχνά και λειτουργικό λόγω της ψωριασικής αρθρίτιδας. Συχνά οι ψωριασικοί ασθενείς εμφανίζουν συννοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ψωρίαση επιδρά σημαντικά στην ποιότητα ζωής των ασθενών και την ψυχολογία τους, επηρεάζοντας τις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες τους.

Μπορεί ακόμα η κλινική εικόνα του ασθενούς να αξιολογείται ήπια από το δερματολόγο, αλλά για τον ίδιο τον ασθενή να θεωρείται σοβαρή και να τον επηρεάζει πολύ στην ψυχολογία.

Θεραπεία

Τοπική, φωτοθεραπεία, συστηματική. Ανάλογη με την ηλικία του ασθενούς, τη βαρύτητα της νόσου, την ύπαρξη ψωριασικής αρθρίτιδας, συνοδά νοσήματα. Νεότερες θεραπείες προστίθενται στη θεραπευτική φαρέτρα.