Εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος (fillers)

Τι είναι: Πρόκειται για ουσίες που εισάγονται στο δέρμα και αυξάνουν τον όγκο του διορθώνοντας ρυτίδες, ουλές και βαθουλώματα. Το συχνότερα χρησιμοποιούμενο και πιο ασφαλές είναι το υαλουρονικό οξύ.

Το υαλουρονικό είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη, βασικό συστατικό του δέρματός μας, το οποίο συγκρατεί μόρια νερού (εξαιρετικά υδρόφιλο μόριο). Με τα χρόνια μειώνεται η παραγωγή του από τους ινοβλάστες με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του, να αφυδατώνεται και να δημιουργεί ρυτίδες και βαθιές πτυχές. Η έγχυση του υαλουρονικού οξέος γίνεται ανώδυνα στο χόριο του δέρματος, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, με τη χρήση πολύ λεπτής βελόνας. Διορθώνει ρυτίδες και ουλές, ενυδατώνει και βελτιώνει σχήμα χειλέων και προσώπου.

Πού μπορεί να εφαρμοστεί:

  • Στις βαθιές ρυτίδες του προσώπου (πχ. ρινοπαρειακές αύλακες)
  • Στις λεπτές ρυτίδες (πχ. ρυτίδες καπνιστού άνω χείλους, γωνίες του στόματος)
  • Στα χείλη (περίγραμμα και αύξηση όγκου)
  • Στο περίγραμμα προσώπου (πχ. αύξηση ζυγωματικών)
  • Στο κάτω βλέφαρο
  • Σε ατροφικές ουλές και βαθουλώματα σώματος.

Επιλογή υλικού: Να είναι ασφαλές και να μην προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες παρενέργειες (όπως κοκκιώματα), σταθερό μετά την εμφύτευση και να κρατάει χρονικά. Εξαρτάται η ποιότητα του από το εργαστήριο που το παρασκευάζει και αναλόγως αυξάνει και το κόστος του υλικού.

Λήψη αναλυτικού ιστορικού. Αποφυγή αντιπηκτικών φαρμάκων και ουσιών, αλκοόλ, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Εφαρμογή παγωμένων επιθεμάτων, αποφυγή μάσησης μαστίχας, περιορισμός έντονων μυικών συσπάσεων, αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας, αποφυγή πιεστικής θέσης κατά τον ύπνο.

ανάλογος με την περιοχή εφαρμογής (15 – 30 λεπτά).

Άμεση, μπορεί μετά την εμφύτευση να εμφανιστεί ερύθημα, οίδημα, εκχυμώσεις (μελανιές), οι οποίες υποχωρούν σε λίγες μέρες.

Είναι άμεσο και διαρκεί 8 – 12 μήνες, ανάλογα με το είδος του υλικού και την περιοχή εφαρμογής του.