Τι είναι

Πρόκειται για ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του δέρματος, που χαρακτηρίζονται από άτυπο πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων και εντοπίζονται συχνότερα στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές του σώματος (τριχωτό κεφαλής, πρόσωπο, αυτιά, χείλια, χέρια). Εκτιμάται ότι το 8%-10% των περιπτώσεων εξελίσσονται σε ακανθοκυτταρικά καρκινώματα.

Οι βλάβες συνήθως είναι ξηρές, λεπιδώδεις στο χρώμα του δέρματος ή ερυθηματώδεις ποικίλου μεγέθους. Μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλές. Συνήθως είναι ασυμπτωματικές, αλλά μπορεί να προκαλούν έντονο κνησμό.

Θεραπεία

Εξαρτάται από τον αριθμό, το μέγεθος, το πάχος, την εντόπιση των βλαβών, την ηλικία καθώς και τη συμμόρφωση του ασθενούς. Τοπικές θεραπείες (κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, Laser, θεραπείες πεδίου (imiquimod, 5- FU, χημικά peelings, δικλοφαινάκη 3%, ingenol mebutate, PDT (φωτοδυναμική θεραπεία),

Σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της νόσου έχουν και τα μέτρα πρόληψης: αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, η χρήση κατάλληλων αντηλιακών και συχνή εξέταση από το δερματολόγο.