Γυροειδής αλωπεκία

Τι είναι: Μια μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας, που χαρακτηρίζεται από περιγεγγραμένες αποψιλωτικές πλάκες. Προσβάλλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή του σώματος, συχνότερα τριχωτό κεφαλής. Η αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες, αυτοάνοσα νοσήματα (πχ. θυρεοειδίτιδα Hashimoto, λεύκη), λοιμογόνους παράγοντες και ψυχικό στρες. Η πρόγνωση είναι απρόβλεπτη.

Θεραπεία: Εξαρτάται από την έκταση της προσβολής και την ηλικία του ασθενούς. Τοπική, συστηματική. Επειδή συχνά προκαλεί και σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση απαιτείται και κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.

 

Τριχοτιλλομανία

Τι είναι: Παθολογική συνήθεια ορισμένων παιδιών να έλκουν, να περιστρέφουν ή και να κόβουν τις τρίχες τους επανειλημμένα. Συνήθως η συνήθεια έλξης των τριχών είναι μερικώς μόνο συνειδητή. Οι τρίχες αποσπώνται συχνότερα από τις μετωποκροταφικές περιοχές ή την ινιακή περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι πλάκες ακανόνιστου σχήματος στις οποίες οι τρίχες είναι πολύ κοντές και σπασμένες σε διάφορα ύψη. Συχνότερα προσβαλλόμενη περιοχή είναι το τριχωτό της κεφαλής, αλλά σπανιότερα η απόσπαση τριχών μπορεί να αφορά βλέφαρα, φρύδια, εφήβαιο. Η διάγνωση απορρίπτεται από τους γονείς, οι οποίοι αρνούνται να παραδεχτούν ότι το πρόβλημα αυτοπροκαλείται από το παιδί τους.

Θεραπεία: Συνεργασία του παιδιού και της οικογένειας με το δερματολόγο, τον ψυχολόγο και τον παιδοψυχίατρο.