Βοτουλινική τοξίνη (μπότοξ)

Τι είναι: Η βοτουλινική τοξίνη τύπου A (botulinum toxin type A) είναι μια ειδικά επεξεργασμένη πρωτεΐνη η οποία αναστέλλει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης στις προσυναπτικές χολινεργικές νευρικές απολήξεις. Με αυτό τον τρόπο προκαλεί αναστρέψιμη αναστολή της νευρομυικής δραστηριότητας και μειώνει την κινητικότητα των μυών. Η έγχυση είναι ανώδυνη. Η θεραπεία με botox είναι ελάχιστα επεμβατική και δίνει θεαματικά άμεσα αποτελέσματα.

Το Botox Allergan και το Dysport είναι οι εμπορικές ονομασίες της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α.

Ενδείξεις:

  • Ρυτίδες έκφρασης μετώπου, μεσόφρυου, περιοφθαλμικές (πόδι χήνας)
  • Πρόληψη ρυτίδων (baby botox): σκοπός διατήρηση της φρεσκάδας και επιβράδυνση της εγκατάστασης των ρυτίδων
  • Yπεριδρωσία μασχαλών, παλαμών, πελμάτων.

Λήψη αναλυτικού ιστορικού και ενημερωτική συζήτηση με τον/την ενδιαφερόμενη. Αποφυγή φαρμάκων που αυξάνουν την πιθανότητα εκχυμώσεων και ουσιών που έχουν αντιπηκτική δράση και αντιβιοτικών που ενισχύουν τη δράση της βοτουλινικής τοξίνης.

Να αποφύγει ο ασθενής να ξαπλώσει ή να σκύψει, την έντονη σωματική δραστηριότητα, τη ζέστη (καυτό μπάνιο, ήλιος, χαμάμ, σάουνα), το μασάζ της περιοχής, αλκοόλ και ασπιρίνη.

Πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να ακολουθήσουν την εφαρμογή (πχ. ερύθημα, εκχυμώσεις, παροδική βλεφαρόπτωση, οίδημα, κεφαλαλγία) υποχωρούν συνήθως μετά από μερικές ημέρες, ενώ λαμβάνει πάντα γνώση και τις παρακολουθεί ο θεράπων δερματολόγος.

Σε 15 ημέρες κλείνετε ένα 2ο ραντεβού για επανεξέταση.

Η όλη εφαρμογή διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 10 ημέρες από τη θεραπεία και διαρκούν συνήθως 4-6 μήνες.